Здравейте, кулинари! Отдавна не съм писала, но не съм спряла да готвя и да изпробвам нови рецепти в кухнята. Ето, че днес намерих малко време да напиша някоя и друга рецептичка. Вчера се занимавах с домашни солетки, защото бебето напоследък само солети иска да яде. :) Реших, че е по-добре да ги направя в къщи :) Харесаха се, което е добре, защото моето бебе е едно мнооого злоядо бебе! :) Та рецептичката е следната:
250 мл вода
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
60 мл олио
1 1/2 ч.л. суха мая на д-р Йоткер
2 ч.ч. ръжено брашно
1 ч.ч. бяло брашно
семена за поръсване - по желание, в случая аз не използвах.
Рецептата е супер лесна за изпълнение. Водата, захарта, солта и маята се разбъркват с лъжица. Добавя се олиото, след това ръженото брашно, накрая бялото, дори с него накрая доомесвах. Та поема цялото брашно това тесто. След като се омеси, покрива се с кърпа за около половин час. Включваме си фурната на 175 градуса да загрява и почваме да оформяме гризинките. Късаме малки топки от тестото, правим на фитил, след това на две увиваме, като мартеничка. Тук е момента, в който, ако решим да слагаме семена, мажем с четка солетките с вода, ръсим семената. Но може да се сложат и в тестото.
Слагаме гризините върху хартия за печене и печем до зачервяване, около 15 минути.
Доста гризинки излизат от това тесто. Тъй че - приятно хрускане. :))


Няма коментари:
Публикуване на коментар