Здравейте, кулинари! Днес ще ви покажа моя вариант на питка за прощъпулка, която ми предстои да направя съвсем скоро. Колко бързо минава времето, направо неусетно! Вчера се роди бебчо и ето - днес мисля вече за питката. :) За нея използвах любимото си тесто.
Ето и нужните продукти:
300 мл прясно мляко
5 с.л. кисело мляко
4 с.л. олио
2 ч.л. суха мая на д-р Йоткер
3 яйца
2 с.л. захар
1 с.л. сол
брашно - около 1 кг, за меко тесто
Топлото мляко, маята и малко брашно се разбъркват на кашица. Сместа се оставя на топло да втаса. Правим кладенче от брашното, слагаме вътре течните съставки и сместа с маята. Месим меко тесто. Оставяме го да втаса 15 минути. След което премесваме и отново го оставяме да втаса. След второто втасване делим тестото на три топки. Точим всяка топка не много тънко и мажем всяка кора с олио поотделно. Налагаме ги една върху друга. Правим това направо в тавата, която сме намазали с олио или сме застлали с хартия за печене. И така, трите кори, които са вече една върху друга в тавата, ги режем на парчета, като торта, като в средата поставяме чиния, за да остане кръгче. Парчетата, които сме отрязали, навиваме на фитил, навътре, като слънце. Отново втасва. Мажем с яйце питката и печем на 200 градуса, около 40 минути.
За да стане обаче питка за прощъпулка, трябва да изрежем мънички крачета от тесто. Правят се по следния начин:
1 шепа брашно
1 лъжица вода
малко оцет, сол и захар
Замесваме тесто, което става като пластелин. Точим го, режем стъпчици и ги слагаме върху намазаната с яйце питка, преди печенето. Тях не ги мажем с яйце, за да останат белички.
С такъв тип тесто може да оформите и друга декорация - да изрежете цветя или каквото ви дойде наум. :)
Ето така изглежда вече готовата питка:
Ами, стъпвайте смело, крачета! :)

Няма коментари:
Публикуване на коментар