вторник, 15 ноември 2016 г.

Питка за прощъпулка

Здравейте, кулинари! Днес ще ви покажа моя вариант на питка за прощъпулка, която ми предстои да направя съвсем скоро. Колко бързо минава времето, направо неусетно! Вчера се роди бебчо и ето - днес мисля вече за питката. :) За нея използвах любимото си тесто.

Ето и нужните продукти:

300 мл прясно мляко
5 с.л. кисело мляко
4 с.л. олио
2 ч.л. суха мая на д-р Йоткер
3 яйца
2 с.л. захар
1 с.л. сол
брашно - около 1 кг, за меко тесто

Топлото мляко, маята и малко брашно се разбъркват на кашица. Сместа се оставя на топло да втаса. Правим кладенче от брашното, слагаме вътре течните съставки и сместа с маята. Месим меко тесто. Оставяме го да втаса 15 минути. След което премесваме и отново го оставяме да втаса. След второто втасване делим тестото на три топки. Точим всяка топка не много тънко и мажем всяка кора с олио поотделно. Налагаме ги една върху друга. Правим това направо в тавата, която сме намазали с олио или сме застлали с хартия за печене.  И така, трите кори, които са вече една върху друга в тавата, ги режем на парчета, като торта, като в средата поставяме чиния, за да остане кръгче. Парчетата, които сме отрязали, навиваме на фитил, навътре, като слънце. Отново втасва. Мажем с яйце питката и печем на 200 градуса, около 40 минути.

За да стане обаче питка за прощъпулка, трябва да изрежем мънички крачета от тесто. Правят се по следния начин:

1 шепа брашно
1 лъжица вода
малко оцет, сол и захар

Замесваме тесто, което става като пластелин. Точим го, режем стъпчици и ги слагаме върху намазаната с яйце питка, преди печенето. Тях не ги мажем с яйце, за да останат белички.
С такъв тип тесто може да оформите и друга декорация - да изрежете цветя или каквото ви дойде наум. :)

Ето така изглежда вече готовата питка:



Ами, стъпвайте смело, крачета! :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар