Здравейте, приятели! Много обичам тиква! Стана така, че ми пратиха три тикви вчера. И аз какво, какво...реших да направя тиквеник. Отдавна не бях правила, пък и вече му е време. :) Ето ги нужните
Продукти:
1 пакет кори за баница от 500 гр. - използвам напоследък "Царица", защото са много плътни
1 кг до 1,300 кг настъргана тиква, общо-взето стържа "на око"
1 с.л канела
1 1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. счукани орехи
1/2 ч.ч. олио
Приготвяне:
За мен най-досадното е стъргането на тиквата, защото то отнема най-много време. Ако имате кухненски робот - добре, ама аз, тъй като нямам такъв, стържа на ръка ...:)
Та настъргвате тиквата, засипвате я със захарта и канелата. Докато приготвите другите неща, тя си е пуснала сока, който е много важен. Аз слагам сместа в гевгир да се отдели сока.
Започвате реденето - върху две кори слагате 3-4 с.л. олио, след това разпределяте малко от настърганата тиква, накрая и част от орехите. Навивате кората на руло и слагате в тавата във вид на охлюв. И така, докато свършат корите. След като навиете целия тиквеник, отгоре изсипвате сока, който се е отделил от тиквата и захарта.
Някои мажат отгоре вития тиквеник с яйце. Лично аз не го мажа. Трябва да се получи ей така:
Пече се в загрята фурна на 200 градуса, около 40 минути. Ще следите, защото всяка фурна е различна.
Ето го и готовия тиквеник:
Направо ще си оближете пръстите! :))


Няма коментари:
Публикуване на коментар