понеделник, 24 октомври 2016 г.

Торта Рафаело

Кой не обича кокосовата торта "Рафаело"? Най-после открих своята рецепта за нея и след няколко експеримента, тази, която ще споделя тук, ми допадна най-много. А именно:

Продукти за блатовете: 

125 гр. разтопено масло
2 ч.ч. захар
200 гр. брашно
10 бр. яйца
100 гр. кокосови стърготини
1 бакпулвер
1 щипка сол
1 бр. ванилена захар - бурбонска ванилия на д-р Йоткер

Продукти за крема:

125 гр. масло на стайна температура
1 кутия подсладено кондензирано мляко
200 гр. кокосови стърготини
500 гр. маскарпоне
1 разтопен бял шоколад

Бонбони "Рафаело" за украсата.
Прясно мляко  - 1 ч.ч + 1 бр. ванилия - за сиропиране на блатовете

Приготвяне:

Разделяме белтъците от жълтъците в две купи. Разбиваме жълтъците със захарта и бурбонската ванилия, а белтъците - на сняг с щипката сол.  Към жълтъците и захарта прибаваме разтопеното масло.  Не се притеснявайте, ако захарта не се разбие добре. След като прибавим белтъците на сняг, всичко ще си дойде на мястото. Смесваме кокосовите стърготини с пресятото брашно, където сме прибавили бакпулвера. Прибавяме ги към тестото. 
От тази смес правим 6 блата. Лично аз слагам в 6 броя тавички сместа (26 см са ми тавичките) върху хартия за печене. Разпределям с черпака по равно навсякъде. Печем блатовете на 200 градуса около 10 минути, може и по-мъничко, зависи от фурната. Наблюдавам с клечка дали са опечени. Стават много бързо, така че трябва да се следят да не изгорят. След като се опекат, блатовете са тънички колкото 1 пръст. 

За крема смесваме маслото, кондензираното мляко и кокосовите стърготини в купа. Прибавяме маскарпонето и разтопения бял шоколад. Става уникално вкусно това съчетание на продуктите. 

Като изстинат блатовете, започваме да ги подреждаме в чиния за торта. Първият блат сиропираме с 3-4 с.л. прясно мляко с ванилия. Отгоре слагаме от крема и така, докато подредим всичките 6 блата. Мажем с крем тортата и заглаждаме хубаво отгоре. Украсяваме с бонбонките "Рафаело". Посипваме готовата торта с кокосови стърготини, като слагаме  и отстрани.
Казвам ви не само изглежда фантастично, но е и фантастично вкусна! Да ви е сладко! :)








Няма коментари:

Публикуване на коментар