понеделник, 24 октомври 2016 г.

Мазна пита

Здравейте, приятели! Много обичам тестените изделия...а тази рецепта, която ще ви споделя, е за една уникална "мазна пита", както я наричат на село. Сетих се за нея, след като реших да я направя като подарък за много специални за мен хора. Оформлението на питката го научих от баба Желка от село. За тестото обаче използвам рецепта, която на мен лично много ми допада и може да се каже, че това ми е любимото тесто.

Продукти за тестото:

300 мл прясно мляко
5 с. л. кисело мляко
4 с. л. олио
2 ч. л. суха мая на д-р Йоткер
3 яйца
1 яйце за намазване
1 с. л. захар
1 с. л. сол
500 гр. сирене
мас - на око, слагат се около 3-4 с. л. разтопена мас върху всяка кора
около 1 кг брашно, може и малко повече за разточването на корите, да стане меко тесто

Приготвяне:   

В леко затопленото мляко слагаме маята, 1-2 с.л. брашно, захарта и солта. Оставяме да втаса.
Аз слагам всички продукти в хлебопекарната, като там се слагат първо течните продукти, а най-накрая брашното. Отначало добавям около 600 гр. брашно, пущам хлебопекарната на програма за тесто и слагам по малко брашно, като следя тестото - да не е лепкаво. Ако не разполагате с хлебопекарна, правите кладенче от брашното на плота или в тава. Слагате вътре всички продукти и омесвате меко тесто.  Разделям го на 8 части. Режа с нож от тестото и омесвам 8 питчици. Ето така:



След това всяка питка разточваме тънко, слагаме отгоре няколко лъжици разтопена мас, натрошаваме сирене и така редим всички кори една върху друга. Понеже аз правих две тави с това тесто, в едната тава разточих петте кори, а в другата трите. Ако правите една питка, сложете всички кори. Ето така:



След като сте подредили всички кори една върху друга, срязвате ги по средата с остър нож:



Навивате двете половинки от средата към края, така че да се образуват две рула:


 Всяко руло навивате като фитил и разтегляте, за да изглежда ето така:


Накрая двата фитила слагате в тава. Разбивате едно яйце, заедно с 1 ч.л. кисело мляко. Мажете отгоре:


Оставяме мазната пита да втасва. Лично аз използвам фурната, като я включвам на 50 градуса и я оставям да втаса вътре. След като втаса, за което отиват около 40 минути, засилвате градусите на фурната до 200  и печете около 30-40 минути. Все пак, зависи от фурната, така че с клечка може да следите колко време ще печете във вашата.

Най-накрая мазната пита изглеждаше така в мойте две тави:



И за последно искам да ви кажа нещо, което съм разбрала за готвенето! Не пестете продуктите! Тогава винаги е вкусно! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар