четвъртък, 2 април 2020 г.

Орехови курабийки

Здравейте! От известно време насам следя една кулинарна група за турски вкусотии и трябва да ви кажа, че съм безвъзвратно влюбена във всичките рецепти на администраторката й! Затова реших да  експериментирам с тези рецепти и досега винаги ми се получава превъзходен резултат! И реших - ще направя етикет в моя блог за тях и ще ги публикувам тук.
Първата рецепта, която днес ще ви споделя изобщо не е първата, която съм направила от тази кулинарна група! Но започвам с нея :) Очаквайте и още, като отдолу ще пущам винаги връзка към групата и оригиналните рецепти. :)

Тези орехови курабийки изглеждаха много апетитно, като прочетох и съставките - реших! Ще се правят! :) Обаче както обикновено не спазвам на сто процента пропорциите. Харесвам повече сладко и  винаги слагам повече захар, може да сменя брашното или пък нещо друго. В случая реших, че ще сложа повече пудра захар, ще ползвам пшенично, вместо царевично нишесте и разбира се, не успях да уцеля точно брашното.
Затова, смейте ми се, но вместо курабийки, направих едни превъзходни орехови бисквитки, че и хрупкави, че и ухаят на масло и ванилия! Уникално! :) Затова ги публикувам тук, но да знаете, че ако искате да ви се получат курабийките, трябва да спазвате пропорциите в оригиналната рецепта. Ако ли пък не - направете си като моите орехови хрупкави бисквитки.

Та ето какви продукти са ви нужни за бисквитките:

125 гр краве масло, на стайна температура
1 ч.ч. олио
2 ч.ч. пудра захар, но ако искате сложете 1 1/2 ч, ако не обичате сладко
1 ч.ч. пшенично нишесте
2 яйца /единият белтък се ползва за намазване отгоре/
1 пак. ванилена захар
1 пак. бакпулвер
брашното - около 2 ч.ч. , за много меко тесто

Приготвяне: В купа смесвате маслото, олиото, пудрата захар, ванилията, бакпулвера, нишестето, както и едното яйце с единия белтък. Омесвате. След това добавяте брашното малко по малко, докато спре да лепи по купата и да стане меко тесто.

В купичка разбивате леко единия белтък, а в друга купичка си слагате едро смлени орехи.

Късате тесто, колкото орех, правите го на топче, след това топите горната му част в белтъка, веднага след това и в орехите, като притискате топчето в орехите, за да добие по-сплескана форма.

Нареждате курабийките в тава, върху хартия за печене. Оставяйте малко повечко място, защото бисквитките се разливат и залепват една за друга. :) Излизат доста бисквитки.

Печем на 200 градуса около 15 мин, докато се зачервят.

Съхраняват се в кутия. :)

А за тези, които искат да си направят все пак курабийки, ето тук пускам връзка към страничката с турски вкусотии. :)
https://www.facebook.com/groups/924008631266836/post_tags/?post_tag_id=1055773771423654

А ето как изглеждат моите бисквитки:











Няма коментари:

Публикуване на коментар