сряда, 1 април 2020 г.

Кокосово парфе

Здравейте! Обикновено в салона, в който работя, всички празници не може да не минат без готвене. И тъй като сме доста колежки, всяка от нас се заема да приготви нещичко. За Коледа бяхме си разпределили кой какво ще приготви, аз си избрах десерта. :) Обичам да приготвям десерти! Всъщност цял ден мога да правя това, толкова е успокояващо! Страхотно е да експериментирам с нови рецепти, вече съм натрупала доста солидно количество листчета, които трупам в тефтера си. :) С намерението да ги направя и да ги споделя с вас. :) Само че някак си времето все не ми достига да пиша в блога и в страницата си :) , а листчетата се трупат. :)
Както и да е. Днес реших да ви споделя рецептата за десерта, който приготвих аз. Търсех нещо различно от шоколад, защото той е мания, без която не мога. Този път исках нещо друго. И както се казва, който търси - намира. Докато си прехвърлях кулинарни блогове и страници, попаднах на един от любимите ми блогове на Теодора Титова и погледът ми се заби на един неин сладкиш - кокосово парфе. На пръв поглед много ми допадна и реших веднага - това е! :)

Но стига повече приказки, ето и рецептата:

За какаовия блат:

2 яйца
100 гр. захар
60 гр. брашно
30 гр. какао
1 с.л. бакпулвер

За кокосовия крем:

120 гр кокосови стърготини
500 гр. заквасена сметана
180 гр. пудра захар
3 бр. ванилия
1 бр. бял крем за сладкиши на Биосет
1 ч.л. желатин
150 мл прясно мляко


За глазурата:

3 с.л. какао
5 с.л. пудра захар
3 с.л. вода
80 гр. масло

Приготвяне:

Първо започваме да правим какаовия блат. Разделяме белтъците от жълтъците и разбиваме белтъците със захарта. Когато се получи пухкав крем, добавяме жълтъците и разбиваме отново. Към тази смес добавяме сухите съставки. Брашното, какаото и бакпулверът смесваме и ги слагаме към сместа. Тестото се поставя в тава, покрита с хартия за печене. Диаметър - 24 см. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, като пробваме с клечка дали е опечен блатът. В зависимост от фурната ви, печенето трябва да отнеме около 15 мин.

Кремът се приготвя много бързо. Смесваме сметаната, пудрата захар, ванилията, кокосовите стърготини в дълбока купа. Разбиваме кремът за сладкиши със студеното мляко. След това смесваме двата крема и добре разбъркваме. Идва ред на желатина. В около 20 мл вода се разтваря лъжичка желатин. За около 10 мин. той набъбва. Разтапя се на водна баня и се добавя към крема.

Когато кремът ни е готов, го поставяме върху основата.  Слагаме парфето в хладилника да стегне няколко часа.

Какаовата глазура приготвяме, като смесваме водата и захарта. След завирането на сместа, слагаме маслото. Когато то се разтопи, добавяме какаото и бъркаме. Сваляме от котлона. След това с още топлата глазура можем да украсим нашето парфе.  Отгоре ръсим с кокосови стърготини.

Много благодаря на Теди Титова за страхотната рецепта. Наистина сладкишът стана много лек и приятен.



Тук можете да видите оригиналната рецепта:
http://domashnivkusotii.com/2019/07/blog-post_11-2.html




Няма коментари:

Публикуване на коментар