Както и да е. Днес реших да ви споделя рецептата за десерта, който приготвих аз. Търсех нещо различно от шоколад, защото той е мания, без която не мога. Този път исках нещо друго. И както се казва, който търси - намира. Докато си прехвърлях кулинарни блогове и страници, попаднах на един от любимите ми блогове на Теодора Титова и погледът ми се заби на един неин сладкиш - кокосово парфе. На пръв поглед много ми допадна и реших веднага - това е! :)
Но стига повече приказки, ето и рецептата:
За какаовия блат:
2 яйца
100 гр. захар
60 гр. брашно
30 гр. какао
1 с.л. бакпулвер
За кокосовия крем:
120 гр кокосови стърготини
500 гр. заквасена сметана
180 гр. пудра захар
3 бр. ванилия
1 бр. бял крем за сладкиши на Биосет
1 ч.л. желатин
150 мл прясно мляко
За глазурата:
3 с.л. какао
5 с.л. пудра захар
3 с.л. вода
80 гр. масло
Приготвяне:
Първо започваме да правим какаовия блат. Разделяме белтъците от жълтъците и разбиваме белтъците със захарта. Когато се получи пухкав крем, добавяме жълтъците и разбиваме отново. Към тази смес добавяме сухите съставки. Брашното, какаото и бакпулверът смесваме и ги слагаме към сместа. Тестото се поставя в тава, покрита с хартия за печене. Диаметър - 24 см. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, като пробваме с клечка дали е опечен блатът. В зависимост от фурната ви, печенето трябва да отнеме около 15 мин.
Кремът се приготвя много бързо. Смесваме сметаната, пудрата захар, ванилията, кокосовите стърготини в дълбока купа. Разбиваме кремът за сладкиши със студеното мляко. След това смесваме двата крема и добре разбъркваме. Идва ред на желатина. В около 20 мл вода се разтваря лъжичка желатин. За около 10 мин. той набъбва. Разтапя се на водна баня и се добавя към крема.
Когато кремът ни е готов, го поставяме върху основата. Слагаме парфето в хладилника да стегне няколко часа.
Какаовата глазура приготвяме, като смесваме водата и захарта. След завирането на сместа, слагаме маслото. Когато то се разтопи, добавяме какаото и бъркаме. Сваляме от котлона. След това с още топлата глазура можем да украсим нашето парфе. Отгоре ръсим с кокосови стърготини.
Много благодаря на Теди Титова за страхотната рецепта. Наистина сладкишът стана много лек и приятен.
Тук можете да видите оригиналната рецепта:
http://domashnivkusotii.com/2019/07/blog-post_11-2.html

Няма коментари:
Публикуване на коментар