Рецепта: 1 кг брашно приблизително, 6 яйца, 200 гр масло + разтопена мас, слагам 1:1, 1 кубче мая или 2 бр суха мая на д.р Йоткер, 250 мл прясно мляко, 250 гр. захар, настъргана кора от 1 лимон и 1 портокал, 1 с.л ром, 1 щипка сол, ядки, локум, шоколад - за пълнежа, 1 белтък за мазане
С миксера разбиваме яйцата и захарта. Слагаме лимоновата и портокаловата кора, рома. Затопляме млякото, леко да напарва на пръста. Слагаме вътре маята, 1 щ. сол и 1 с.л. захар, 1 с.л брашно и го оставяме да втаса.
В сместа слагаме половината от мазнината, брашното малко по малко и започваме да месим, до получаването на меко тесто. Тук за мое улеснение, понеже имам хлебопекарна, я използвам в месенето. Ако нямате, месите на ръка всичко. Та аз прехвърлям тестото в хлебопекарната, на програма месене, като пускам тестото 3 пъти по 15 минути. Може и 4 пъти по 15 минути. Става страхотно - гладко тесто и се виждат мехурчета. Хубавото на хлебопекарната е, че докато меси, тя включва реотаните и всъщност тестото се меси на топло.
След това продължаваме да месим на ръка, като вкарваме и другата половина от мазнината. Много време ми отне, докато разбера как точно козунакът става на конци, та, ако не знаете, ще ви разкрия тайната.
Докато вкарваме другата половина от мазнината, което се прави малко по малко, раздърпваме тестото с ръце, слагаме малко мазнина, след това нагъваме като плик и така, докато вкараме цялата мазнина. След това прехвърляме в намазнена купа и го оставяме да втасва. Обикновено включвам фурната на 50 градуса и втасвам вътре. Тестото трябва да се уголеми двойно.
Оформяме козунаците, като от тази доза излизат около 3 бр големи. Ако са във форма за мъфинки, така всеки си има порция.
Ако оформяме големи козунаци, разделяме тестото на около 9 топки, за 3 козунака. Всяка топка се прави на фитил, от него правим нещо като правоъгълник и слагаме пълнеж вътре. За 1 козунак ни трябват 3 фитила, които после сплитаме на плитка. Аз обичам да слагам като пълнеж - ядки, шоколад, локум, стафиди, предварително накиснати в ром. Каквото ви харесва. Мъфинките правя от 1 фитил с пълнеж по избор. 🙂
В сместа слагаме половината от мазнината, брашното малко по малко и започваме да месим, до получаването на меко тесто. Тук за мое улеснение, понеже имам хлебопекарна, я използвам в месенето. Ако нямате, месите на ръка всичко. Та аз прехвърлям тестото в хлебопекарната, на програма месене, като пускам тестото 3 пъти по 15 минути. Може и 4 пъти по 15 минути. Става страхотно - гладко тесто и се виждат мехурчета. Хубавото на хлебопекарната е, че докато меси, тя включва реотаните и всъщност тестото се меси на топло.
След това продължаваме да месим на ръка, като вкарваме и другата половина от мазнината. Много време ми отне, докато разбера как точно козунакът става на конци, та, ако не знаете, ще ви разкрия тайната.
Докато вкарваме другата половина от мазнината, което се прави малко по малко, раздърпваме тестото с ръце, слагаме малко мазнина, след това нагъваме като плик и така, докато вкараме цялата мазнина. След това прехвърляме в намазнена купа и го оставяме да втасва. Обикновено включвам фурната на 50 градуса и втасвам вътре. Тестото трябва да се уголеми двойно.
Оформяме козунаците, като от тази доза излизат около 3 бр големи. Ако са във форма за мъфинки, така всеки си има порция.
Ако оформяме големи козунаци, разделяме тестото на около 9 топки, за 3 козунака. Всяка топка се прави на фитил, от него правим нещо като правоъгълник и слагаме пълнеж вътре. За 1 козунак ни трябват 3 фитила, които после сплитаме на плитка. Аз обичам да слагам като пълнеж - ядки, шоколад, локум, стафиди, предварително накиснати в ром. Каквото ви харесва. Мъфинките правя от 1 фитил с пълнеж по избор. 🙂






Няма коментари:
Публикуване на коментар