понеделник, 30 януари 2017 г.

Коледни меденки

Здравейте, приятели! Обичате ли меденки? Аз ги обожавам! Докато открия рецептата, която ми допада обаче, доста търсене падна. Разбира се, който търси - намира! И от няколко години вече съм открила своя вариант на меденките. Стават мекички и вкусни, а не корави и не ги чакаш да омекнат, прибирайки ги в кутия. Могат веднага, веднага да се хапнат!

Продукти:

600 гр брашно (приблизително)
350-400 гр. пудра захар (зависи колко сладко обичате)
120 гр масло
5 с.л. разтопен мед
2 яйца
2 жълтъка - белтъците използваме за глазурата
2 ч.л. сода
2 ч.л канела и джинджифил

Приготвяне:

Смесваме сухите съставки, правим кладенче, счукваме яйцата, прибавяме меда, разтопеното масло и месим. Разточваме кора 5-7 мм. Нарязваме на фигурки. Печем в предварително загрята фурна на 150-160 градуса около 10 минути. За да се получи хубава  кафява глазура, ги мажем отгоре още топли с разбито яйце + 1 ч.л. вода + 2 ч.л. какао. Тази смес непременно трябва да се прецеди, за да не стане какаото на топчета. Като изстинат се украсяват с белтъчната глазура.
Тя се прави по следния начин: 1 белтък + 1 ч.ч. пудра захар -
разбиваме ги с вилица, не с миксер. Целта е да се получи гъста смес, толкова гъста, че да може да се сложи в шприц и да украсяваме меденките отгоре.  Лично аз имам еднократни найлонови торбички за пош, слагам сместа вътре, режа съвсем мъничко крайчето, за да станат хубави, тънички линии при украсата на меденките. Разбира се, тази смес (айсинг), може да се оцвети с безвредни сладкарски боички и тогава почвате и рисувате на воля. :)

Ето какво се получи тази Коледа при мен:






Имах си помощник :))) Да ви е сладко! :))

Няма коментари:

Публикуване на коментар