вторник, 18 октомври 2016 г.

Ореховата торта на мама

Скъпи приятели, с тази торта може да се каже, че направих първите си стъпки в кулинарията, по-специално в сладкишите, защото те са най-голямата ми страст!
И така :
Продукти за блата: 5 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. счукани орехи
Продукти за крема: 2 пакетчета от 125 гр. меко масло
1 ч.ч. пудра захар
2 ч.ч. смлени орехи
1 ч.ч. сварено горещо прясно мляко
2 бр. ванилия
Приготвяне: Разбиват се яйцата със захарта. Прибавя се преситеното брашно и накрая орехите. Тестото се разделя на две, за да станат два блата. Може и на един блат да се изпече и после да се изреже на две с конец. Но аз мисля, че да се опекат два блата поотделно е по-лесно. Печем ги на 200 градуса, около 15 минути. Това време е достатъчно на моята фурна да изпече тези два блата. Но всяка домакиня познава своята фурна и времето е относително тук. Просто се проверява с клечка до готовност. Ако няма тесто по клечката - значи всичко е наред.:) Запомнете обаче нещо важно! Не отваряйте фурната, докато не минат поне 10 минути и след това проверете с клечката. :)
Кремът се приготвя по следния начин: Заливаме с врялото прясно мляко предварително смлените орехи. Оставяме тази смес да изстине, докато направим останалото. А именно - разбиваме мекото масло с пудрата захар. След като се разбие добре, прибавяме изстиналата орехова смес, а след това и двете ванилии. Става превъзходен орехово-маслен крем, с който ще намажем и украсим тортата.
Изпечените блатове се сиропират с прясно мляко и мъничко ром, за да стане сочна тортата. Всичко правите на око, но все пак не прекалявайте много със сиропа. :) Мажете с крема и украсявате по Ваш избор! :))) Да Ви е сладко! :)))

Няма коментари:

Публикуване на коментар