И така, кулинари, бяхме през лятото на почивка в Берковица и Вършец. Братовчедката на моя мъж - Снежи, която е от Берковица, ми каза рецептата за една страхотна баница с кори, които се правят в този регион. Реших веднага да ги купя и да ги изпробвам като се приберем. И съжалих, че купих само два пакета... Тия кори се превърнаха в превъзходна баница! Ето и рецептата:
Продукти:
5 яйца
5-6 супени лъжици кисело мляко
1 чаена лъжица бакпулвер
300 мл лимонада
400 гр сирене
1 пак. разтопено масло от 125 гр.
5-6 супени лъжици кисело мляко
1 чаена лъжица бакпулвер
300 мл лимонада
400 гр сирене
1 пак. разтопено масло от 125 гр.
От всичко това се прави плънката на баницата, без маслото. Корите се редят в не много намазана тава с олио, по-късно ще ви обясня защо. Ред кори, ред плънка - и така, докато наредим всичките 10 кори. Накрая завършваме с плънка. Между корите се слага разтопено масло и най-отгоре също. Включваме си фурната чак тогава, за да може корите да поемат от плънката, защото са си твърдички и рехави. Много трябва да внимавате с тях, тъй като се превръщат много лесно в юфка.
:) След като се загрее фурната ( на 200 градуса), печем на вентилатор, докато се зачерви хубаво. Тавата с опечената баница се обръща върху три купички с главата надолу. Ръбовете на тавата се опират в купичките. И така да поизстине малко. Ето защо не трябва много да мажете тавата, защото баницата трябва все пак да остане в нея, а не да се изсипе.
:) Това се прави, за да не се слегне баницата, а да остане пухкава и бухнала.
:)
Ами да ви кажа, направо ще си оближете пръстите! Да ви е сладко!
Ами да ви кажа, направо ще си оближете пръстите! Да ви е сладко!


Няма коментари:
Публикуване на коментар